Sitemap (Site Haritası) Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Sitemap yani, site haritası SEO'nun en önemli faktörlerinden biridir, çünkü Google ve diğer arama motorlarının web sitenizdeki sayfaları bulmasına destek olurlar. Google tarafından yeni sayfaları bulabildiği için ve eski sayfalardaki güncellemeleri çok daha hızlı tanımlayabildiği için, çok daha iyilerde bir sıralama yapmanıza da yardımcı olmaktadır. Bu kapsamda hem bilgi sağlamak hem de hizmetlerden faydalanmak için www.ajans.io sitesinden faydalanabilirsiniz.

Site Haritası- Sitemap Nedir?

Site haritası, web sitenizde yer alan sayfalar, videolar, resimler ve diğer dosyalar hakkında bilgi veren bir dosyadır. Google ve diğer web sitelerinin arama motoru içeriğinizi bulmak ve daha iyi anlamak için bir yol haritası görevi görmektedir.

Ana sayfaları taramak ve dizine eklemek için web siteniz yardımı ile en önde gelen arama motorları; aramanın, yeni sayfaların ve eski sayfalarda yapılan güncellemelerin ne zaman mevcut olduğunu belirlemesine yardımcı olmaktadır.

Aynı zamanda çok hızlı bir şekilde arama motorlarının sayfanızın alternatif dil sürümlerini bulmasına da yardımcı olmaktadır. Bu anlamda fayda sağlamak için www.ajans.io sitesinden büyük destek alabilirsiniz.

Site Haritası Formatları Nelerdir?

Genelde 2 çeşit site haritası formatı bulunmaktadır. Bunlarda; HTML ve XML şeklinde olmaktadır. HTML site haritalarına bakacak olursak, kullanıcıların sitenizde gezinmek için görebileceği ve kullanabileceği içerik site haritası gibi düşünebiliriz. Bunun yanında genellikle web sitesi arşiviniz olarak da adlandırılır.

Bazı pazarlamacılar da HTML site haritalarını eski ve tamamen gereksiz olarak görmektedir. Aynı şekilde xml sitemaps haritalarına bakacak olursak, sadece web sitenizi dizine eklemek ve de taramak için kullanılan ve manuel bir şekilde gönderilen site haritası olmaktadır. Tüm içeriğinizin web sitenizde nasıl depolandığını ele almanın daha modern şeklidir.

HTML site haritaları kullanıcıların sitenizdeki sayfaları bulmasına yardımcı olmakta dahili bağlantınız da bununla ilgilenmektedir. Buna bağlı olarak da SEO bakımından odak, xml site haritası olmak zorundadır. Bu nedenle de www.ajans.io sitesinden gerekli bilgileri alarak, anında kurulum sağlayabilirsiniz.

Site Haritası Farklı Türleri Nelerdir?

Resim-site haritası, resimler ve içerikler için özel bir şekilde meydana gelmiş, bir XML site haritası olmaktadır. Bu kapsamda bir resim-XML-site haritası ile web sitenizdeki resimlere konum yani geo_location gibi yer alan belirli bilgileri ekleyebilirsiniz. Aynı zamanda bunları da hemen Google'a gönderebilirsiniz. Ayrı bir resim-site haritaları eklemek için de Google görsel aramada yer alan görsel sıralamalarınız için de yardımcı olmaktadır.

Video-site haritası, videonun yer aldığı bir kategoriyi tanımlamak gibi ek bilgiler ile web sitenizdeki video içeriklerini geliştirmenize olanak tanımaktadır. Bu, videoların Google video arama botlarına bakıldığı zaman daha iyi sıralanmalara sahip olduğu görülmektedir. Ayrıca, organik arama sonuçlarında da zengin snippet denilen sayfaların gösterilebilmesi için video içeriğine belirli schema.org işaretlemesinin eklenmesi de önerilir.

Haber-site haritası, XML site haritası kullanarak, Google haberler için özel bir şekilde optimize edilen kendi haber içeriğinizi, yayın tarihi şeklinde yayına özel bilgiler ile tamamlayabilirsiniz. Bunun yanında bir haber sitesi haritası eklemek de Google haberlerdeki sıralamanızı olumlu yönde etkilemektedir.

Bütün bu farklı türlerin tüm donanım bilgileri ve kurulumu için www.ajans.io ile iletişime geçebilirsiniz.

Site Haritalarının Önemi

Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorlarının, web sitenizdeki farklı sayfaları bulmak için site haritanızı kullanmaktadır. Aynı zamanda sitenizdeki url leri de büyük oranda keşfetmektedir. Sitenizin sayfaları düzgün bir şekilde bağlanırsa, web tarayıcılarımız genellikle sitenizin çoğunu rahat bir şekilde keşfedebilir.

Başka bir ifade ile site haritası Google web sayfalarını bağlantılar aracılığıyla kolay ve hızlı bir şekilde bulur. Siteniz yeni ise ve sadece birkaç harici geri bağlantıya sahipse, Google'ın sitenizdeki sayfaları bulmasına yardımcı olmak için bir site haritası oldukça gerekli bir durum olmaktadır.

5 milyon sayfalık bir e-ticaret sitesine sahipseniz, dahili bağlantı oluşturmazsanız ve harici bağlantıya da sahip değilseniz, Google bütün bu sayfaları bulmakta zorlanacaktır. Bu gibi durumlarda da site haritaları devreye girmektedir.

Sitemap Nasıl Oluşturulur?

Site haritalarının teknik sürümlerinden farklı olarak, görsel site haritaları, kullanıcılarının web sitesinin genel görünümünü hızlı bir biçimde anlamalarına olanak tanıyan diyagramlar olmaktadır.

Kod gerektirmez. Genelde çok fazla url içeriğine sahip olan site haritalarında da site haritası oluşturmanız gerekmektedir.

Bir web sitesini tekrardan tasarlarken, ya da yeni bir web sitesi yaparken, mevcut bir web sitesine çok fazla içerikler eklenirken, web geliştiricileri, proje yöneticileri, yazarlar ve diğer ekip arkadaşları olmak üzere tüm bu konularda işbirliği yaparken fikirlerinizi net bir şekilde iletmek için görsel bir site haritası oluşturmak son derece faydalı olmaktadır.

Görsel bir site haritası oluşturmak, web siteniz için XML listeli ya da teknik site haritasını yazarken de faydalı bir ilk adım olmaktadır. İster yeni bir web sitesi planlayın, ister oluşturduğunuz bir şeyi belgeliyor olun, basit bir site haritası bile işinize yaramaktadır. Bu kapsamda kullanıcı adı ve şifreyi alarak, kolay bir şekilde site haritası oluşturabilirsiniz.

Google, site haritasını site her tarandığında kontrol etmez. Google'ı, site haritası ile ilgili olarak sadece yeni olduğu zaman ya da güncellendi zaman bilgilendirmeniz gerekir. Bir değişiklik olmadığı zaman site haritalarını birden fazla göndermeyin.

Site Haritası Nasıl Yapılır?

Tam anlamı ile işlevsel bir site haritası oluşturmanın ilk adımı, web siteniz için bütün içerik fikirlerini düzenlemektir. Bu süreçte büyük bir beyin fırtınası yapmak ve sitenize eklemek isteyebileceğiniz her şeyi düşünmeniz gerekir, fakat çok acele etmeye de gerek yoktur. Daha sonra fikirlerinizi geliştirmek için çok zamanınız olacaktır.

Siteniz için kategorileri ve alt kategorileri belirleyin. Tüm bu içeriğin sitenizdeki sayfaların yeni bir ziyaretçiye nasıl görüneceğini düşündüğünüz zaman da 1. adımda bir araya getirmeye başladığınız grupları kullanıp, birincil kategori belirlenmeli ve bunların altındaki içerik düzenlenmelidir.

Üst düzey yapıda içerik ve veri ekleyin; her kategoriyi net bir biçimde etiketleyin ve her öğeye daha fazla veri eklemeye başlayın. Sayfanızın url'sini eklemek, ilerledikçe sitenizin teknik öğelerini yapılandırmaya başlamanın harika bir yolu olmaktadır.

Site haritanızı hassaslaştırın. Bu durumda da çok kullanışlı bir şemaya sahip olmanız gerekmektedir. Bu site haritası ile hedefinize ulaştığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilecek birkaç alıştırma da yapabilirsiniz.

Site haritasını paylaşın. Bu durumunda ötesinde, oluşturmak istediğiniz bir site haritası örneğine sahip olmak ekibinizin işbirliği yapmasına da yardımcı olmaktadır.

Tüm bu işlevleri mobil cihazda ya da tablet ve bilgisayarda kolayca yapabilirsiniz. Bu kapsamda Google search console kurulumu için, www.ajans.io web sitesinden yardım alabilirsiniz.

Site Haritası Kullanmanın Faydaları

Tüm web sitesi sayfalarınızı önceden düzenlemek, içeriğin her bir parçasını dikkate almanızı sağlar.

Site haritaları ile kullanıcı süreçlerini kolayca görselleştirebilirsiniz.

Site haritaları, web sitenize ne koymak istediğinizi ve kullanıcıları nasıl yönlendireceğinizi düzenleyerek iş hedeflerinize doğru yolda yürümenize yardımcı olur.

Genel olarak baktığımız zaman, bütün bu işlevsel ya da teknik özellikler site haritalarının çok etkili ve önemli olduğunu göstermektedir. Bu konuda www.ajans.io sitesi en iyi teknik bilgileri ve en donanımlı kurulum hizmetlerini sunmaktadır.