Hosting taşıma, mevcutta kullanılan internet servis sağlayıcısı ve bu sağlayıcının sunduğu site hizmetleri yerine bir başka web servis sağlayıcı firmaya geçiş yapmak ve geçilen sağlayıcıya ait site hizmetlerinden yararlanmaktır. Web site sahipleri/yöneticileri, web sayfalarının tamamını diledikleri hosting sunucusuna taşıyabilir.

Hosting taşıma nedir, nasıl yapılır? başlığı altında kaleme alınan içeriğimizde; hosting taşıma prosesine dair merak konusu hususlar mercek altına alınmış ve ziyaretçilerimizin istifadesine sunulmuştur. İlgili ziyaretçilerimizce dikkatle incelenmesini tavsiye etmekteyiz.

Hangi Durumlarda Hosting Taşıma Yapılır?

Web sitesi taşıma olarak da adlandırılan hosting taşıma, internet sitesinin mevcut hosting firması yerine bir başka hosting firmasına transfer edilmesi; halihazırda alınan web hizmetlerinin sağlayıcısının değiştirilmesidir.

Hosting taşıma işlemine başlamadan önce mevcutta kullanılan hosting planında ne gibi eksiklikler bulunduğu ve hangi ihtiyaçlarınızın yanıtsız kaldığı gibi önemli sorunları tespit etmek gerekir. Bu sayede, mevcut hosting firması yerine kullanılacak firma çok daha isabetli şekilde tespit edilebilir.

Hosting taşıma sürecine dair araştırma konusu hususları incelemeden önce hangi hallerde hosting değişikliğinin yararlı olabileceğini ifade etmek gerekir. Hosting değişikliğinin düşünülebileceği başlıca haller şunlardır:

  • Yüksek Yenileme Fiyatları

Hosting planınızın yenilenme döneminde tarafınıza sunulan teklif ile planınızın ilk ücreti arasında çok ciddi bir fark söz konusuysa barındırma yani hosting hizmetinde firma değişikliğini düşünebilirsiniz. Tercih edeceğiniz yeni hizmet sağlayıcısının ilk dönem fiyatlandırmasının yanı sıra takip eden dönemler için sunduğu planlar hakkında bilgi sahibi olmanız, gelecekte kötü sürprizler yaşamamanız adına önemlidir.

  • Hizmet Kesintileri ve Performans Problemleri

Performans kaynaklı problemler veya web siteye erişimin kesintiye uğraması, başta marka değeri ve ziyaretçi deneyimi olmak üzere birçok açıdan olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. Dolayısıyla hizmet aksaklıkları ve performans sorunları karşısında hosting değişikliği yapmak yerinde bir yaklaşım olacaktır.

  • Yetersiz Teknik Destek

Barındırma hizmeti alırken çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Karşılaşılan sorunların ivedilikle ve başarıyla giderilmesi ise teknik destek marifetiyle mümkündür. Dolayısıyla problemlerinizin giderilmesi adına teknik desteğe başvurmanız ve olumlu yanıt alamamanız, hosting değişikliği olasılığını değerlendirmenizi gerektiren bir başka durumdur.

  • Paket Özelliklerinin Yetersiz Kalması

Doğru bir şekilde kurgulanmış, isabetli bir gelişim haritası çizilmiş ve başarıyla uygulanmış bir web sitesi çalışması sonucunda gelişim kaçınılmazdır. Web sitenin gelişmesi ise ilk etapta tercih edilen paket özelliklerinin yetersiz kalmasına neden olabilir. Bu tür bir durumda hedeflerinize, trafiğinize ve gereksinimlerinize eksiksiz yanıt verebilecek nitelikte hosting paketi tercih edebilirsiniz.

Hosting (Barındırma Hizmeti) Taşıma Nasıl Yapılır?

Hosting taşıma işlemi, internet siteleri için alınan servis sağlayıcısı hizmetlerinde çeşitli problemler ve/veya performans kayıpları yaşandığında söz konusu olur. Fakat kullanıcılar gerek hatalı veya ihmali bir işlem sebebiyle telafisi mümkün olmayan hatalar yapma gerekse ilgili web sitenin zarar görme olasılığı nedeniyle harekete geçmek yerine eylemsiz kalma eğilimi gösterir.

  • Dosyalarınızı Yedeklemekle İşe Başlayın

Taşımak istediğiniz internet sitesine ilişkin dosyaların tamamını yedek alın. Dosyalarınızı yedeklemek için yardım alacağını çok sayıda eklenti ve araç mevcut. Bunlardan herhangi birini kullanarak dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz.

Dosya yedekleme işi için eklentiden yardım almak istemiyorsanız pekala manuel olarak da dosya yedeği alabilirsiniz. Bunun için FTY yani dosya aktarım aracına gereksinim duyacaksınız. Bu noktada en sık kullanılan uygulamalarsa Transmit (Mac) ve FileZilla (PC) olarak öne çıkar.

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra sitenizin sunucusuna erişim sağlamak için SFTP kimlik bilgilerini kullanmayı unutmayın. Gereken bilgileri web hosting hesabınızda bulabilirsiniz. Bağlantı kurduktan sonra internet sitenizin dizini altında yer alan dosyaların tamamını seçmeli ve indirmelisiniz.

  • WordPress Veritabanını Dışa Aktarın

Wordpress hosting taşıma işlemi söz konusu olduğunda yapmanız gereken bir diğer işlem, veritabanının dışa aktarılmasıdır. Veritabanının dışarı aktarımını basit birkaç adımla pratik bir şekilde sağlayabilirsiniz. Bunun için internet sunucunuz üzerinden cPanel hesabınıza erişim sağlamanız, phpMyAdmin uygulamasına giriş yapmalısınız.

Ardından solda bulunan çubuk üzerinde yer alan ve WordPress kurulumunu ifade eden veritabanının seçmelisiniz. Sonrasında gezinme menüsü üzerindeki dışa aktar butonuna tıklamalısınız. Git düğmesine tıklamanızla birlikte veritabanı indirme işlemi başlayacaktır.

  • Yeni Hosting Sağlayıcınızda WordPress Veritabanı Oluşturun

Barındırma hizmeti alacağınız yeni firmaya geçiş yapmadan önce WordPress kurulumunu kolaylıkla yapabilmek için gerekli ortamı oluşturmanız gerekir. Bu ortamı yaratmak içinse SQL verilerinin transfer edilebileceği veritabanı oluşumuna gereksinim duyacaksınız.

Kullanıcı bilgileriniz yardımıyla hosting hesabınızda oturum açmalı ve cPanel sistemine giriş yapmalısınız. Bu adımda MySQL veritabanlarından yardım alacaksınız. Eğer web hostinginizde MySQL veritabanları çalışmıyorsa teknik destek personelinden yardım almalısınız. Veritabanı oluşturmak için takip etmeniz gereken adımlar şunlardır:

  • MySQL veritabanını açın. İnternet siteniz için ideal bir isimle yeni veritabanı oluşturun.
  • Yeni bir MySQL kullanıcısı oluşturun.
  • Oluşturduğunuz kullanıcı hesabınızı yeni veritabanına ekleyin ve ayrıcalıkların tamamını verin.
  • Veritabanı adını, yeni MySQL kullanıcı adını ve şifresini yazın.

Wp-config.php Dosyasını Düzenleyin

Bilgisayarınıza indirdiğiniz web site dosyalarının içinde bulunduğu klasöre girin. Klasörde “wp-condig.php” isimli dosyayı bulun.” Bu dosya WordPress ile veritabanınız arasındaki erişimi kontrol eder. Söz konusu dosyayı kopyalayın ve bilgisayarınızdaki bir başka klasörde saklayın.

İlerleyen süreçte normal dışı bir gelişme yaşanır ve değişiklikleri geri yüklemeniz gerekirse bu kopya dosyaya ihtiyaç duyacaksınız. Dosyanın aslını metin düzenleyici yardımıyla açarak aşağıda ifade ettiğimiz üç farklı değişikliği yapın:

  • Veritabanı İsmini Değiştirin

Veritabanı adını değiştirmek için öncelikle şu satırı bulun:

define ('DB_NAME', ‘db_name');

Yukarıda yer alan satırdaki db_name bölümü önceki web hostinginize ait olan MySQL veritabanı adına ayarlanır. Bu adın yeni oluşturduğunuz veritabanı adıyla değiştirilmesi gerekir.

  • Veritabanı Kullanıcı Adını Değiştirin

Aşağıda yer alan satırı bulun

define ('DB_USER', ‘db_user');

Bu satırdaki db_user bölümünü eski hosting kullanıcı adından değiştirmeniz ve bu sayede yeni oluşturduğunuz kullanıcı adıyla eşleştirmeniz gerekir.

  • Veritabanı Kullanıcı Parolasını Değiştirin

Üçünce ve son adımda ise şu satırı düzenleyin:

define ('DB_PASSWORD', ‘db_pass');

Satırda bulunan db_pass bölümünü MySQL kullanıcısı için oluşturduğunuz yeni parola ile değiştirin.

Wp-config.php dosyasını kaydedin ve dosyayı kapatarak işlemi sonlandırın.

  • WordPress Veritabanınızı İçe Aktarın

Bu adıma kadar olan adımları eksiksiz yerine getirdiğiniz takdirde üzerinde çalışabileceğiniz bir yeni veritabanınız var demektir. Şimdi içe aktarma işlemine başlayabilirsiniz. Bu işlemi yerine getirebilmek için şu adımları takip edebilirsiniz:

  • Yeni sunucunuzdaki cPanel üzerinden phpMyAdmin’i başlatın.
  • Sol kenar çubuğunda bulunan yeni veritabanınızı seçin.
  • Gezinme menüsü üzerinden “içe aktar” seçeneğine tıklayın.
  • “İçe Aktarılacak Dosya” bölümü üzerinden “Dosya Seç” butonuna tıklayın ve daha önce dışa aktardığınız SQL dosyasını seçin.
  • “Kısmi İçe Aktar” seçeneğinin onay işaretini kaldırın.
  • Formatın SQL şeklinde ayarlandığından emin olun.
  • “Git” düğmesine tıklayın.

Veritabanı boyutunuza bağlı olarak içe aktarım süresi değişecektir. İşlem başarıyla tamamlandığında buna ilişkin bildirim alacaksınız.

  • WordPress Dosyalarını Yeni Hosting’inize Yükleyin

Yeni oluşturduğunuz veritabanınız hazır ve wp – config.php dosyanız yapılandırılmış durumda. Artık, internet sitenizin dosyalarını yükleyebilirsiniz. Bunun için ilk olarak FTP programından yardım almalı yahut Cpanel üzerinden yeni web hostinginize bağlanmalı ve internet sitenizin tutulacağı klasöre göz atmalısınız. Almış olduğunuz yedeği ise yeni hostinginizde /public_html/ yükleyin. Yükleme sonrasında bu dosyaları silmeyin.

  • DNS Değişikliği

Domain’inize ait isim sunucularını yeni hosting tedarikçinizi gösterecek biçimde değiştirmelisiniz. Bu işlemi domain kayıt sağlayıcınız da pekala yerine getirebilir.

  • Eski Hosting Hesabınızı İptal Edin

İnternet sitenizin hizmet aldığı hosting firmasını değiştirme sürecini tamamladınız ve bir yeni hosting tedarikçisinden hizmet almaya başladınız. Son olarak, belirtmekte fayda var ki geçmiş hosting hesabınızı iptal etmeden önce bir iki gün kadar beklemeniz yerinde bir yaklaşım olacaktır.