Günümüzde bir dijital pazarlamacı, içerik pazarlamacısı ya da SEO için, Google'ın arama algoritması son derece önemli bir yere sahiptir. Bu konuda pek çok kişi çok fazla araştırma yapmaktadır.

Google arama algoritması, içeriklerin sıralanması için kullanılan dahili süreç anlamına gelmektedir. Bu sıralamalar belirlenirken, içeriğin belirli bir Google arama sorgusuna uygun olup olmadı kontrol edilmektedir.

Aynı zamanda içeriğin kalitesi gibi pek çok faktörü de dikkate almaktadır. Bu faktörlerin de tam olarak ne olduğu ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir. Sonrasında da Google’ın sıralama sürecinin çok daha geniş bağlamı ortaya çıkmaktadır. Genelde bu süreçler üç aşamaya ayrılmaktadır.

Tarama: İlk süreç, botların Web’i taramasını ve güncellenmiş web sayfalarını aramasını içermektedir. Genelde bir sayfa içinde ne kadar çok bağlantı var ise kullanıcıların arama motorunda onu bulması, çok daha kolay olmaktadır. Sıralama yapmak amacı ile sayfaların taranması ve de dizine eklenmesi de gerekmektedir.

İndeksleme: 2. aşama olan bu adımla URL'ler analiz etmek de ve her sayfanın ne ile ilgili olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu durumda sayfadaki içerik, resim ve diğer medya dosyaları yakından incelenerek yapılmaktadır. Ardından bu bilgiler çok büyük olan veri tabanında depolanmaktadır. Bu ilk iki aşamada, teknik SEO'nun çok bir iyi durumda olması ve site haritası, başlıklar ve etiketler çok doğru şekilde yapılandırılmalıdır.

Sunum: Son süreç olan bu aşamada, sayfalar arama sorgusunu en alaka düzeyi ve yararlı şekilde belirlemektedir. Bu adım sıralama aşaması olarak da bilinir ve Google algoritma da devreye girdiği yer bura olmaktadır.

Google Algoritması Nasıl Çalışır?

Genel olarak çok sık sorulan bu sorunun cevabı bilinmemektedir. Çünkü Google algoritma çok yakından korunan bir iş sırrı olmaktadır. Bu kapsamda da onu yayınlamak şirketin değerini çok büyük ölçüde düşürecektir. Bundan daha önemlisi, algoritma halka açıklanırsa, herkes onu istismar edebilir. Bunun sonucunda da sistemi kendi lehlerine de çevirebilirler.

Bu durum, web sitenizin, kullanıcılar için yararsız arama sonuçları oluşturmasına neden olur. Aynı zamanda etkisel olarak Google kullanıcının önemi göz önüne alındığı zaman, daha kötü bir internet yaratmaktadır. Sonuçta pek çok dijital pazarlamacı ve de SEO uzmanı genelde algoritmanın tam olarak nasıl çalıştığı ve SERP'ler üzerinde sıralamak için ne yapmaları gerektiği konusunda spekülasyonlar yapar.

Google Algoritmasındaki Anahtar Sıralama Faktörleri

Google'ın arama algoritmasında, arama sorgusunun anlamını ve amacını anlamak ve açıklığa kavuşturmak, ilk önemli bir adımdır. Bunu sağlayan mekanizmalar yine gizlidir. Fakat arama motorunun sorgunun kapsamı ve detayını bildiği de kesindir.

Arama yapan kişi, sonuçları geniş bir konu etrafında mı yoksa belirli bir konu etrafında mı arıyor? Bu konuda eş anlamlı olarak yer alan pek çok arama seçeneği bulunmaktadır. Bu sistemin oluşturulması 5 yıl sürdü aynı anlama gelen kelimeler hemen arama motoru tarafından anlaşılmaktadır.

Arama yapan kişi, en yakın firmanın çalışma saatleri gibi yerel işletme bilgilerini mi arıyor yoksa genel olarak bu firma hakkında mı bilgi arıyor? Bu konuda arama yaptığınız konular hakkında yalnızca en güncel bilgiler yer almaktadır.

Sonuç olarak, alakalı içeriklerin, göz önünde bulundurularak optimize edilmesi çok önemlidir. Örnek verecek olursak; anahtar kelime arkasında yer alan amaç açık olduğundan ve yerel bir işletmeniz var ise; yerel SEO taktiklerinize çok dikkat etmelisiniz.

Google Algoritmasında Alaka Faktörleri

Algoritma, sorgu anlamı ve amacını anlaşıldıktan sonra, hangi sayfaların kendisine en uygun çözümü sunduğu da belirtilmelidir. Bu durum da tam olarak Google dizinine bakmaktadır. Alaka düzeyine bakıldığı zaman en temel sinyallerinden biri, sayfanızın arama sorgusuyla aynı anahtar kelimeleri içermesidir.

Bunun yanında sayfanın alaka düzeyinin basit anahtar kelime sözlerinin çok daha ötesinde araştırdığı da görülmektedir. Bu nedenle, anahtar kelimenizin ötesinde gerçek bir konu oluşturmak, içeriğinizin arama sorgusuyla alakalı olmasını sağlamak ve okunma şansını artırmak çok önemlidir

Google Algoritmasında Kalite

Son zamanlarda, arama motoru sonuç sayfalarında sıralama faktörü çok önemli bir yere sahip olmaktadır. Bu durum web sitesinin kalite kavramına bağlı olarak üst sıralara çıkmasını sağlamaktadır.

Bu konuda SEO'lara ve içerik pazarlamacılarına bir dizi ayrıntılı yönergeler hazırlanarak, uygulamaya koyulmuştur. Bu yönergelerin kapsamında içeriğinizin kalitesini değerlendirebilen ve çoğu uzmanlık, yetkililik ve güvenilirlik kavramlarına odaklanan bir dizi sorular yer almaktadır.

Algoritma Güncelleme Süreçleri

Temel güncellemelerin kullanıma sunulması genellikle birkaç gün ile bir veya iki hafta arasında sürmektedir. Bazen de haftalarca sürebilir. Google'dan güncellemelerle ilgili bildirimler de Twitter'dan ya da kısa blog gönderilerinden gelmektedir. Genel olarak güncellemenin odağı ya da amacı hakkında sitenize uygulayabileceğiniz ayrıntılar da yoktur.

En yeni güncellemelerden olan faydalı içerik güncellemesinde; algoritma, hedef kitlenizin sorularını yanıtlamaya yardımcı olmak için değil, sıralamak için oluşturulduğundan okuyucuya yararsız olduğu düşünülen düşük kaliteli içeriği hedeflemektedir.

E-A-T Nedir?

Google algoritmasının en önemli parçalarından biri olmaktadır. Fakat içerik kalitesinin nihai ya da kesin karar vericisi de değildir. Artık algoritmanın sonuçlarını doğrulamak için insan arama kalitesi puanlayıcıları kullanılmaktadır.

Bu kapsamda da içerik yüklendikten ve Google tarafından dizine eklendikten sonra, algoritma kalitesine göre bir değerlendirme yapılmaktadır. Fakat bir arama kalitesi değerlendiricisi daha sonra içeriği kendisi inceleyecek ve sıralamadan önce, E-A-T içerip içermediğine karar verecektir. Bu kararlar, arama Kalitesi değerlendirici yönergelerine göre verilmektedir.

YMYL İçeriği Nedir?

YMYL içeriği, kullanıcıların, arama motorunda sorgu yaptıktan sonra mutluluğunu, sağlığını, güvenliğini veya finansal istikrarını etkileyebilecek olan yayınladığınız herhangi bir bilgidir. Bu gibi durumlarda, ilgili bir uzman tarafından yazılmayan içeriğiniz sıralamayacaktır.

Bu konuda örnek verecek olursak, bir hastalık hakkında bir blog yazısı hazırlarsanız, bunun bu hastalık uzman bir profesyonel tarafından yazılması gerekir. Aynı şekilde mali işlemlerin ya da muhasebe bilgileri hakkında hazırlanan bir makalenin bir finans uzmanı tarafından yazılması gerekmektedir.

Bu kapsamda nelerin YMYL içeriği olarak sınıflandırıldığına ilişkin ayrıntılı yönergelerde bulunmaktadır. Bu durumlar da arama algoritmasında önemli bir sıralama faktörü olmaktadır. Bu nedenle ilgili yönergeleri yakından takip etmeniz gerekmektedir.

Algoritma Kullanıcı Deneyim,

Genel olarak, kullanıcı deneyimi algoritması, özellikle kalıcı kullanıcı ağrı noktalarını belirlediği zaman daha az kullanılabilir olan sayfalara göre daha kullanışlı sayfaları teşvik etmektedir. Genelde arama algoritmasının sıralamasına girmek için, içerik; farklı web tarayıcılarına yüklemeli ve doğru şekilde görünmelidir.

Aynı zamanda farklı cihaz türleri ve boyutlarıyla da uyumlu olmalıdır. Çok yavaş internet hızlarına sahip kullanıcılar için bile hızlı yükleme süreleri özelliği bulunmaktadır. Web yöneticilerine gerçekleşmek üzere olabilecek önemli güncellemeler hakkında genellikle adil uyarılar verilmektedir.

Ayrıca sitelerinin kullanılabilirliğini ve performansını ölçmelerine ve iyileştirmelerine yardımcı olacak bir dizi araç da sağlanmaktadır. Son olarak, algoritma, Google hesaplarında oturum açmış durumdayken, web içinde geziniyorsa, arama yapan kişinin tercihlerini de dikkate alabilir.

Örnek verecek olursak; algoritma kullanıcının müzikle ilgilendiğini biliyorsa ve kullanıcı yakınımdaki etkinlikler terimini arattığında müzik konserlerine öncelik verilmektedir. Bunların hepsi arama yapan kişiye bağlı olan faktörlerdir. Bu nedenle algoritmanın bu aşamasında sitenizin performansını iyileştirebilecek herhangi bir taktik uygulamak da zordur.